Na inicijativu i u organizaciji Zajedničkog veća opština iz Vukovara, predstavnici gradova i opština sa područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema boravili su juče u Privrednoj komori Srbije u Beogradu kako bi predstavili svoje potencijale i mogućnosti za ulaganja preduzeća iz Srbije . Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske prešla je 900 miliona evra, ali potencijali za međusobnu saradnju dve države ipak nisu dovoljno iskorišteni, rekao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije koja, kako je istakao, izuzetno podržava ovakve susrete.

“Privredna komora Srbije kao najveća privredna institucija u Srbiji podržava ovakve susrete pre svega zbog činjenice da smo upućeni jedni na druge, da je naša saradnja tradicionalno dobra, da potencijali za investiranje postoje i da su se oni već potvrdili značajnim investicijama hrvatskih kompanija u Srbiji i sve veći prisustvom srpskih kompanija u Hrvatskoj. Ovo je izvanredna prilika da se lociramo na jedan deo koji nam je jako značajan i drag zbog mešovite strukture stanovništva, zbog afekcije za proizvodima iz Srbije, s jedne strane , a s druge strane prisutnosti hrvatskih roba ovde u Srbiji”, rekao je Miletić.

Državna sekretarka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Hrvatskoj Spomenka Đurić kazala je da Hrvatska trenutno ima 34 miliona evra namenjenih za prekograničnu saradnju sa Srbijom iz sredstava EU za ulaganje u pogranična područja te da je  vrednost 23 programa i projekta koji se trenutno realizuju između dve zemlje iznosi 18 miliona evra.

Investicije iz Srbije su dobrodošle u Hrvatsku i nema nikakvih barijera, poručila je pomoćnica direktora Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske Božica Lapić podsetivši na nesrazmer u investicijama između dve zemlje.

“Kompanije iz Hrvatske su uložile oko 750 miliona evra u Srbiju, a taj iznos je u obrnutom smeru više nego desetostruko manji”, kazala je Lapić i kao pozitivan primer ulaganja navela investicije Mesne industrije “Matijević” izrazivši želju da takvih primera bude više.

“Vrlo je mali broj preduzeća koja su se odlučila ulagati u Hrvtasku. Ne postoji puno barijera, ne postoje jezičke barijere, dolazimo iz zajedničkog nasleđa i imamo sličan zakonodavni okvir i zato je potrebno iskoristiti zajedničke potencijale”, rekla je Lapić. Istakla je da su privrednici ti koji ruše barijere te da će se eventualni politički problemi lakše rešavati kada se dve zemlje privredno povežu.

Skup “Investiranje u istočnu Hrvatsku: okvir, mogućnosti, potencijal” u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovalo je Zajedničko veće opština. Predsednik ove institucije srpske zajednice Srđan Jeremić pozvao je privrednike iz Srbije da ulažu u pogranična područja Hrvatske te iskoriste brojne prednosti i pogodnosti koje su im na raspolaganju.

“Postoje mnogobrojni zakoni koji su donešeni kako bi se podstakle investicije, postoje odluke lokalnih vlasti kojima se potiče ulazak investicija iz inostranstva. Želja nam je da svi privrednici iz Srbije koji budu zainteresovani , a pogotvo oni koji žele da izvoze na teritoriju EU, dođu kod nas i otvore svoje proizvodne pogone, distributivna i logistička skladišta. Hrvatska je članica EU i svi proizvodi koji se proizvedu na području Hrvatske imaće oznaku EU porekla što je velika komparativna prednost”, rekao je, između ostalog, Jeremić.

 

Potencijale i prednosti za ulaganja u području privrede, prezentovali su predstavnici gradova Vukovara i Belog Manastira te opština Borovo, Erdut, Trpinja, Negoslavci, Jagodnjak, Markušica i Šodolovci koji su izrazili spremnost da u narednom periodu dostave sve neophodne informacije srpskim preduzećima o mogućnostima i pogodnostima ulaganja u njihove sredine. Pojedini srpski privrednici već su iskazali interes, a među njima i vlasnik jedne mlekare iz Paraćina. Jučerašnjim skupom u Beogradu zadovoljan je i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

“Smatramo da će ovaj skup doneti određene rezultate. Ne možemo biti previše optimistični budući da smo danas čuli da je jedini primer ulaganja srpskih privrednika na hrvatsko tržište Mesna industrija Matijević, ali bar se stvar pomerila s mesta i iskreno verujemo da će se reciprocitet ulaska srpskog kapitala u Hrvatsku u odnosu na već postojeći hrvatski kapital u Srbiji poboljšati. Naša je namera da dovedemo investicije u naše opštine kako bi naši ljudi radili i ostali na ovim prostorima”, zaključio je Baćanović.