19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Počeli 11.Brankovi dani u Vukovaru

3 min read

Na Dobroj Vodi u Vukovaru juče je otvorena 11.Kulturna i duhovna manifestacija “Brankovi dani u Vukovaru” posvećena pesniku Branku Radičeviću čija je majka Ružica rodom iz Vukovara. Zbog kiše je program umesto na letnjoj pozornici održan u hramu Prepodobne matere Paraskeve. Starešina hrama i drugi vukovarski paroh Vukašin Cvetojević izrazio je zadovoljstvo što se uprkos lošim vremenskim prilikama, okupio veliki broj ljudi.

“U današnje vreme se u ljudskoj kulturi neguje individualizam, a svaki čovek je biće zajednice, društveno biće, a ne individua sam za sebe. Naša je namera da ovom manifestacijom koju je osnovao otac Jovan, nastavimo da okupljamo sve ljude dobre volje koji žele da čuju lepu reč ili lepu pesmu i na taj način oživimo uspomenu na Branka Radičevića koji je to na ovommestu i sam činio”, rekao je otac Vukašin Cvetojević.

I ovogodišnji “Brankovi dani u Vukovaru” biće održani kroz četiri programska dana. Jučerašnji program otvorio je jerej Marko Šukunda, paroh trpinjski, besedom o Branku Radičeviću, a potom su nastupili mališani Dečjeg vrtića Vukovar 2 i recitatori Strukovne škole Vukovar u saradnji sa dramsko- recitatorskom sekcijom pododobora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” koje je pripremila profesorka Danijela Atlagić.

“Velika nam je čast da možemo nastupiti u programu “Brankovih dana u Vukovaru”. Pripremili smo recital koji je posvećen dvojici velikih romantičarskh pesnika Branku Radičeviću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Nastojali smo da izaberemo njihovu vedru i veselu poeziju vezanu za prirodu, ljubav,momke i devojke, Srem i sremske vinograde”, kaže profesorka Atlagić.

“Brankovi dani u Vukovaru” biće nastavljeni u nedelju, 1.oktobra programom “Tambur, tambur sitna tamburice” u kojem će učestvovati: recitatori Gimnazije Vukovar, Pevačka grupa “Koreni” iz Borova, Etno grupa “Đurđevak” iz Bobote, SKUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda i Škola folklora “Rakovac” iz Rakovca u Srbiji. Integrisani radni dan za učenike osnovnih škola biće održan 3. oktobra, a manifestacija će svečano biti zatvorena u nedelju, 8. oktobra. U završnom programskom danu nastupiće Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor” i Društvo srpsko-grčkog prijateljstva “Irida” iz Sremske Mitrovice. Autorima najboljih literarnih radova biće dodeljena nagrada “Ružica Radičević”.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.