Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Zbog salmonele povlače se jaja Petričević d.o.o.

Ministarstvo poljoprivrede obaveštava potrošače o povlačenju svežih jaja prozvođača Petričević d.o.o. iz Starih Mikanovaca. Tokom kontrole u njima je pronađena salmonela. Jaja su proizvedena 27., 29. i 31. jula te 2., 3., 4., 6. i 7. avgusta, a prodavala su se u trgovinama Boso, NTL Istok, Interspar, Nadalina i Rama.

Na farmi tvrde da problema nema i da nijedno jaje nije zaraženo salmonelom, a kokoši su redovno cijepljene. “Bio je jedan sumnjivi nalaz na salmonelu pre dve nedelje. Rađeno je uzorkovanje i s obzirom na tu sumnju radili smo i dodatno uzorkovanje i nalazi su negativni. Međutim Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu tražili su ipak povlačenje proizvoda”, izjavila je Mirela Iživkić, veterinarka-tehnolog na Peradarskoj farmi Petričević. 

U Hrvatskoj agenciji za hranu objašnjavaju da je reč o salmoneli enteritidis. “To je dosta patogen serovar i jaja se uglavnom kontaminiraju već na samoj farmi zato što je salmonela prirodno prisutna kod peradi i perad ne pokazuje neke znakove oboljenja, a salmonela postoji”, kaže načelnica Odeljenja za procenu rizika Hrvatske agencije za hranu Brigita Hengl. I ovaj put na delu se pokazao mehanizam za sigurnost hrane. Povučena jaja termički će se obraditi pa će tako biti sprečena bilo kakva mogućnost zaraze ljudi salmonelom.

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 328
Ukupan broj poseta: 791507