Naslavniji srpski komediograf Branislav Nušić zapisao je mnoge zanimljive priče iz života kao najbolji poznavalac ljudske naravi.
Osnovna tema i ideja na kojoj je baziran roman ” Hajduci ” Branislava Nušića jeste odmetanje dečaka iz družine čuvenog Čede Brbe u hajduke. Zapravo, tema je odrastanje u neko drugačije vreme od današnjeg i upravo iz tog razloga je ovaj roman posebno zanimljiv današnjim školarcima.

Za život ” jednog od najplodnijih srpskih komediografa ” su vezane mnoge, ne tako lepe priče, a u njima se gotovo uvek pominje neka žena. Ipak, Nušić je svojim delima dokazao koliko je britka njegova reč i koliko ima književnog dara, a njegov vanvremenski smisao za humor je aktuelan i danas. Tome u prilog ide činjenica da se njegove komedije i dan danas igraju na mnogim pozorišnim scenama širom Srbije. I bez obzira na to što su nastale pre više od sto godina, replike njegovih likova su primenljive i na naše vreme i sa istim žarom zasmejavaju publiku kao nekad.Iako vreme radnje romana ” Hajduci “, Branislav Nušić nije precizno odredio, može se pretpostaviti da je to bilo doba piščevog detinjstva, to jest druga polovina 19. veka, a mesto radnje je obala Dunava kod grada Smedereva, mesta u kome je mladi Nušić odrastao.

Roman ” Hajduci ” govori o doživljajima samog pisca, a sam Branislav Nušić je u predgovoru naglasio da je ovaj roman napisao na nagovor prijatelja. Razlog za to je bio što u to doba nisu postojali takvi romani, takozvani dečiji. U predgovoru je pisac naveo da je u romanu opisao ono što je on doživeo u detinjstvu, pa se gotovo svaka analiza ovog dela oslanja na taj podatak. I gotovo svi koji su se bavili analizom romana ” Hajduci ” smatraju da je on autobiografski. U prilog tome ide i činjenica da je roman” Hajduci ” pisana u prvom licu.

Na samom početku, Branislav Nušić opisuje mesto sastanka dečaka – hrastovo stablo koje je bilo smešteno na smederevskoj obali Dunava. Ovde su se dečaci sastajali dva puta u toku nedelje i to četvrtkom i nedeljom.

Ono što im je svima bilo zajedničko jeste da nisu voleli školu. Branislav Nušić upoznaje čitaoce sa svakim članom družine posebno, iznoseći osobine likova, a naročito naglašavajući one osobine po kojima su likovi romana ” Hajduci ” dobili nadimke.

Svaki od dečaka koji su članovi Čedine družine je specifičan na svoj način i svi oni se ponašaju potpuno različito kada su u školi i kada su pored hrasta.

Osobine koje su im zajedničke svakako su: ne vole školu i ne vole da uče, žele da pobegnu od kuće, roditelji ih ne razumeju i ne odobravaju njihovo ponašanje….