Znameniti ljudi koji su pre pedeset, sto i više godina opisivali srpske zemlje, kao da su bili vidoviti. Njihove reči važe i danas, bilo da je reč o srpskim naravima, ili o mestu u vremenu i prostoru .
Naslavniji srpski komediograf bio je  Branislav Nušić . Zapisao je mnoge zanimljive priče iz života kao najbolji poznavalac beogradske ,srpske i ljudske naravi.
U našoj književnosti poznat je slučaj Branislava Nušića koji je pisao pod pseudonimom Ben Akiba. Interesantno je da je njegovo umetničko ime imalo veze sa prvim i drugim pravim. Naime, Nušić je rođen u cincarskoj porodici kao Alkibijad Nuša. Tako je pseudonim postao kombinacija cincarske i srpske verzije njegovog imena.    Evo nekoliko njegovih priča, zanimljivih priča o  poreklu ćevapčića, o rušenju  starih beogradskih kafana , nastajanju novih i drugim temama. Slavni srpski komediograf  Nušić prvi je 1910. odlučio da piše o dočeku Nove godine u varoši. Učinio je to, naravno, pod svojim novinarskim pseudonimom Ben Akiba, i u prvi plan stavio jednog nesrećnog  /razgolićenog /ljubavnika koji je jedva umakao pred razgoropađenim mužem.

Pominjalo se nekada u starom Beogradu kao poslovica: miriše kao beogradski ćevap na Velikoj pijaci. U međuvremenu je stara pijaca sasvim iščezla i iz srca grada i iz sećanja varošana, ali su ćevapčići preživeli i zaslužili da postanu – istorijska znamenitost. Za njihov istorijat zaslužan je bio najduhovitiji Beograđanin i najbolji poznavalac prestonice Branislav Nušić.
Upravo u vezi s ćevapčićima i s Nušićem pominje se i neki gospodin Đorđević. Bio je poreklom iz Smedereva, varoši u kojoj se rodio i slavni komediograf. On je, pričalo se, u Parizu pravio čuda od mlevenog mesa. I više od toga: bio je lični kuvar u porodici nobelovaca Marije i Pjera Kirija.

A kako mu je tamo bilo pripovedao je on sam, a Nušić samo prenosio: “Ui, ui – započinjao je on svaku svoju pripovest valjda se prisećajući kad je bio msje Žorževik, pa bi onda nadovezivao onako po smederevski: – Gosn Kiri je čovek od nauku i on se bavi samo sas nauku… I gospođa Kiri je žena od nauku, i ona se bavi sas nauku, ama domaćinstvo ne zapušća. Njeno slatko od šljiva da probaš i ćevapčići po leskovački, to ti je prsti da poližeš. A sve je to od men naučila!”I Nušić zapisa “Pokojni gosn Đorđević, Bog da mu dušu prosti, dao je sve od sebe da naši ćevapčići pređu nacionalne granice”…

Emisiju “Lađa sećanja” koju pratite utorkom od 14.10 h na talasu RB tonski i tehnički  realizuju Srđan Bošnjak ,Borislav Vuković i Srđan Knežević. Priprema i vodi -Srđana Nikolić . Slušajte i uživajte !