Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Obnovljeni spomenici Teslinim roditeljima

 

Eparhija gornjokarlovačka saopštila je da su s blagoslovom episkopa Gerasima u prethodnom periodu izvedeni radovi na obnovi i zaštiti spomenika roditelja Nikole Tesle.

Otac našeg svetski poznatog naučnika, prota Milutin Tesla službovao je pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla u ličkom selu Smiljanu, i ne samo da je bio odličan sveštenik, već i prosvetitelj, vrsni propovednik i pesnik, a njegova majka Georgina (Đuka) Tesla potiče iz stare svešteničke porodice Mandića, od oca sveštenika Nikole Mandića. Prota Milutin i protinica Đuka imali su petoro dece – dva sina, Danila i Nikolu i tri ćerke, Milku, Angelinu i Maricu. Poznata su imena tri Đukine sestre koje su takođe bile udate za sveštenike: Staka, udata Alagić, Marija udata Majstorović i treća Smiljana udata za Tomu Obradovića koji je sveštenik u Gračacu.

Inicijativom sadašnjeg paroha gospićko-smiljanskog jereja Dragana Mihajlovića, a nesebičnošću i dobrotom donatora Duška Ljuštine iz Zagreba i Radeta Šerbedžije, obnovljen je spomenik ovim znamenitim ljudima i roditeljima našeg genijalnog naučnika Nikole Tesle, čiju ostavštinu treba da čuvamo za buduća pokoljenja, kao što je on svoje izume nesebično dao čovečanstvu i time ga zadužio za večnost, saopštila je Eparhija gornjokarlovačka.

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 317
Ukupan broj poseta: 741019