20/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Pamćenje istorije”uz najznačajnijeg srpskog fotografa i fotoreportera-Ristu Marjanovića

3 min read

 

Naše pamćenje istorije bilo bi mnogo siromašnije, dobrim delom i neuverljivije, da fotograf Rista Marjanović nije stvar uzeo u svoje ruke i s prvih linija fronta svet slikom izveštavao o danima kad se stvarala istorija s početka veka 20 veka

Istina je da Šapčanin svojim fotoaparatom nije za večnost sačuvao prvi let Orvila i Vilbura Rajta, onaj što se zbio hladnog decembarskog četvrtka 1903. godine, u Severnoj Karolini. Učinio je to pet godina kasnije, kad je Vilbur svojim “flajerom” zadivio Francuze. Naime, Rista Marjanović je tog leta postao urednik ilustracije u pariskom dopisništvu “Njujork heralda”, ne propuštajući da se kao ugledan fotoreporter uvek nađe na mestu gde se stvarala istorija.

Sačuvano je, zato, mnoštvo tragova rada Riste Marjanovića u Srbiji posebno iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Tačno 8542 fotonegativa danas se čuva u Arhivu Srbije, kao i u Fondu Ministarstva inostranih dela Kraljevine Srbije. Oni su, nesumnjivo, jedno od najvažnijih svedočanstava vremena kad se, iz dana u dan, stvarala istorija i kad je svet trebalo na vidljiv način uveriti da Srbija daje i te kakav doprinos savezničkoj borbi.
Pa, da čujemo čime je to Rista Marjanović zaslužio da bude jedan od najznačajnijih fotografa s ovih područja…

Rođen u Šapcu 1885. godine, Rista Marjanović je još bezmalo u kratkim pantalonama stigao u Beograd. Njegovi biografski podaci vele da se s istočne strane ušća dveju reka upisao u Slikarsku školu Riste i Bete Vukanović, ali da je češće boravio u ateljeu Milana Jovanovića, poznatog beogradskog ali i dvorskog fotografa. Bez obzira na to što je tu imao od koga i šta da nauči, Marjanovića mesto ne drži dugo.
Želja za novim prostorima i novim znanjem vodi ga u Beč, pa u Berlin da bi se, nakon godinu dana, konačno skrasio u Parizu. Tu se kao fotograf zaposlio u preduzeću “Roll et compagnie”. Bilo je to vreme kad se fotoreportaža razvija izuzetno brzo, nalazeći posebnu i sve masovniju primenu kao ilustracija novinskih tekstova. I, Rista ne gubi vreme, brzo postaje član, a odmah potom i urednik za ilustracije lista “Njujork herald’, izdanja za Evropu, čije se sedište nalazilo u Parizu.

Emisiju “Starogradska riznica” koju slušate petkom od 16.19 h tonski pripremaju i uređuju Borislav Vuković,Srđan Bošnjak i Srđan Knežević . Priprema i vodi -Srđana Nikolić .Uživajte !

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.