Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Petar Tanasijević,jedan od najznačajnijih i najplodonosnijih kompozitora tzv.narodnih pesama

 

Jedan od najznačajnijih i najplodonosnijih srpskih kompozitora tzv. narodnih pesama- PETAR TANASIJEVIĆ. Njegove tri pesme nalaze se među 50 najboljih 20. veka.

Poznati kompozitor Petar ili Perica Tanasijević……priča svoju životnu priču…….DA NIJE bilo dede Sime, ovaca koje je čuvao i jedne ruže, Petar Pera Tanasijević (koji je poživeo 84 g.) možda nikada ne bi postao čuveni kompozitor, tekstopisac i pevač. Ali bilo je i dede Sime, i ovaca i ruže, a pre svega nesvakidašnjeg talenta, pa je tvorac neprolaznih pesama „Jutros mi je ruža procvetala“, „Varaš me, varaš me“, „Od izvora dva putića“ Godine su prolazile „Čaj za dvoje“… napisao oko 700 narodnih kompozicija, muziku za film „I Bog stvori kafansku pevačicu“ i kultnu seriju „Kamiondžije“, i prodao više od 12 miliona ploča!

Prvu pesmu napisao je 1952. godine „Spustila se jesen po poljima“, koja je kasnije našla mesto u knjizi Ivana Cenerića „Lira od 1.000 najboljih narodnih pesama“. Dve godine kasnije, na prvom studentskom festivalu, u duetu sa bratom Draganom osvaja prvo mesto i tada sve počinje… Njegove kompozicije „Od izvora dva putića“, „Jutros mi je ruža procvetala“ i „Godine su prolazile“ uvrštene su među 50 najboljih pesama 20. veka!
OVO su samo neke od pesama koje je komponovao Petar Tanasijević:
* „Oj, mjeseče, zvezdo sjajna“
* „Čaj za dvoje“
* „Dva oka njena“
* „Idu putem dvoje, ne govore“
* „Đurđija“
*„Ne živi se hiljadu godina“
* „Šumadijo zelena livado“
* „Moj Dragane“
*„Godine su prolazile“
*„Poljubi me dragi“……

 

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 7
Današnje posete: 343
Ukupan broj poseta: 791522