16/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Opština Trpinja proslavila svoj Dan i slavu

4 min read

Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Trpinja sinoć je obeležen Dan te opštine, koja u svom sastavu ima sedam naseljenih mesta – Trpinju, Bobotu, Veru, Pačetin, Bršadin, Ćelije i Ludvince. 
 
Prema rečima načelnika Miroslava Palića najznačajniji projekat realizovan u proteklih godinu dana je izgradnja sedam kilometara spojnih cevovoda u Pačetinu i Veri, u sklopu projekta “Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Vukovara”. Prespajanjem vodovodne mreže na distributivni sistem Vodovoda grada Vukovara osigurana je pitka voda za oko 400 domaćinstava, odnosno oko hiljadu meštana Pačetina i Vere. Vrednost investicije, finansirane većim delom iz sredstava Evropske unije, iznosi četiri miliona kuna, od čega je učešće Opštine Trpinja oko pola miliona kuna.
 
“U toku je iz gradnja javne rasvete u Klaićevoj ulici u Boboti. Radovi su pri kraju. Sufinansirani su od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 250 hiljada kuna. Vrednost investicije je približno 300 hiljada kuna. Do kraja godine očekuju nas i radovi na cestovnoj infrastrukturi i javnoj rasveti” kaže trpinjski načelnik. 

 


 Nezavisnog Miroslava Palića, kojeg su birači na nedavno održanim lokalnim izborima ponovo izabrali za načelnika, da ih predstavlja i treći mandat, pitali smo i za prioritete u daljnjem radu.
 
“Naš posao je prvenstveno komunalni. Prioriteti su cestovna infrastruktura, objekti, javna rasveta, vodosnabdevanje i škole, koje želimo obnoviti i opremiti te tako našoj deci osigurati što bolje uslove za školovanje” priča Palić. 
 
Na području trpinjske opštine danas je tristotinjak osnovaca. Za razliku od obnovljene škole u Bršadinu, osnovne škole u Boboti i Trpinji potrebno je i obnoviti i opremiti. 
 
“Izradili smo troškovnike svih građevinskih zahvata i popravaka na školama tako da i od osnivača Vukovarsko-sremske županije očekujemo dobar odjek i saradnju, kako bi se popravio materijalni status škola” navodi načelnik Palić.


 
Najavio je i nastavak izgradnje vrtića u Boboti te početak izgradnje vrtića u Trpinji, čim se osiguraju finan sijska sredstva iz EU fondova, jer je trenutno više zahteva za upis dece u vrtiće od raspoloživih kapaciteta na području te opštine. 
 
Načelnik trpinjske opštine Miroslav Palić i predsednik Opštinskog veća opštine Trpinja Nikola Lazić pozvali su na zajedništvo u rešavanju gorućih problema današnjice, a to su iseljavanje stanovništva i nezaposlenost. 
 
Budući da je Vidovdan i krsna slava Opštine Trpinja, jedne od najvećih opština sa srpskom većinom u Hrvatskoj, koja prema poslednjem popisu stanovništva ima 5.572 stanovnika, obred rezanja slavskog kolača i blagosiljanja slavskog koljiva obavio je protojerej-stavrofor Milovan Vlaović, sekretar Eparhije osječkopoljske i baranjske sa sveštenstvom Opštine Trpinja. 


 
Svečana sednica Opštinskog veća opštine Trpinja održana je u Osnovnoj školi Bobota. U kulturno-umetničkom programu učestvovali su recitatori škole i Etno gr upa “Đurđevak” iz Bobote. 
 
Pored predstavnika ovdašnjeg društveno-političkog života obeležavanju Dana opštine Trpinja prisustvovali su i gosti iz Republike Srbije.
 
Više u emisiji “Ognjište” Radio Borova, u nedelju 2. jula od 11 časova!

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.