19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovarski SDP obeležio Dan antifašističke borbe

3 min read

Povodom obeležavanja Dana antifašističke borbe, 22. juna, Gradska organizacija SDP-a Vukovar položila je venac na spomen-kosturnicu na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru.

“Antifašizam je svetski demokratski pokret koji je nastao s ciljem očuvanja demokratije i mira. To je bio i ostao civilizacijski odgovor na sve veću opasnost od totalitarnog, antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nacizma i fašizma. U zapadnoevropskim demokratijama antifašizam je postao temelj za dosledno suprotstavljanje svim oblicima rasizma, ksenofobije, antisemitizma i mnogih drugih oblika diskriminacije. Mir, sloboda, saradnja i ljudska prava antifašističke su vrednosti koje su pobedile ideologiju rasnih zakona i imperijalizma.

U današnje vreme kad poneki visoki državni zvaničnici i pojedine grupacije nastoje omalovažiti antifašizam i njegove vrednosti važno je za napomenuti da savremena Republika Hrvatska temelji svoj državnopravni kontinuitet na antifašističkim vrednostima te je i u svoj Ustav unela vrednosti i tekovine antifašizma za koje smatramo da ih je potrebno svakodnevno promovisati. Osim preambule Ustava RH, Hrvatski Sabor doneo je i Deklaraciju o antifašizmu u kojoj se između ostalog “potvrđuje antifašistička demokratska utemeljenost i opredeljenost Republike Hrvatske”, “potvrđuje da su temeljne vrednosti antifašizma jednoznačno prihvaćene u Republici Hrvatskoj”, “poziva na trajnu afirmaciju i negovanje antifašističkih vrednosti te zaštitu i očuvanje stečevina antifašizma”, te se pozivaju “državna tela i javne institucije na objektivno, celovito i nepristrano sagledavanje istorijskog perioda Drugog svetskog rata i antifašizma u Republici Hrvatskoj, ne izjednačavajući antifašistički pokret s ideologijom komunizma.” Gradska organizacija SDP-a Vukovar svim građankama i građanima želi srećan Dan antifašističke borbe – Hrvatska je jedna – demokratska i antifašistička!” poručili su vukovarski SDP-ovci.

 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.