Kao što je ratnim previranjima Beograd postao utočište balkanskim narodima, tako je slobodarski Beograd grad u kome se sa istim respektom odnosi prema značajnim ljudima sveta. Ovde su mnogi poznati kulturni radnici doživeli, za njih neverovatno upoznatu publiku, oduševljenje za pamćenje. Neki poznatiji muzičar reče da je na kraju koncerta koji se zbog ovacija nikako nije privodio kraju, izašao ponovo na binu i samo započeo pesmu a potom primetio da sva publika peva. Prestao je da svira i pevao sa njima zajedno. Ko može da zaboravi takav doživljaj? Grad u kojem se respekt prema kulturnoj vrednosti ceni neovisno od grada, zemlje ili kontinenta sa koga dolazi.

Paskal reče da život bez zabave nema radosti… Ako ste u Beogradu radost vam je na dohvat ruke, ovde se peva i igra do osvita zore.Kao i u svakoj metropoli i ovde obilje kafića, luksuznih prodavnica, parkova, većih i manjih pozorišta sa kvalitetnim predstavama, opere sa vrhunskim pevačima koje ste možda sreli u vašem gradu, mnogobrojni muzeji, galerije, koncerti, bogat noćni život na splavovima naših prelepih reka i klubovima po celom gradu, cenjeni festivali džeza, filma, pozorišne umetnosti… značajna sportska dešavanja…Grad u kojem vam ništa ne može zafaliti. Uz to i samo reč o novcu: cene privlačne.

Ako u Beograd stižeš Savom ispraticeš ovu reku do njenog ušća, mesta gde se
mirna, prozračna i plavetna stapa sa moćnijim i tamnijim Dunavom koji nastavlja svoj put ka moru. Stapanje jasno vidljivo kao crta povučena po vodi.

Ovo misteriozno mesto doživljavam kao prirodom danu centralnu tačku Beograda. Može se doći kopnom, ali i putevima ptica.
..Širim ti ruke, tebi, svakom čoveku što u mladosti se kupa. Stari, ponesite sa sobom srce svoje mladosti. Mladi, prtljag vam ne treba. Deco, dođite da zauvek ostanete mladi. Širim ti ruke ovde, u gradu mog detinjstva, moje mladosti koja ne ume da ostari. Dođi, ovo je grad ljubavi koji te, poput mene, samo ljubavlju zove. Tu gde je ljubav uvek u cvatu pronađi svoje nezaboravne trenutnke radosti. Dođi međ ljude koji ne umeju da mrze, međ ljude koji te vole a da i ne znaš. Ovde se putnik, došljak, prolaznik što čeka prevoz za dalje putovanje dočekuje srdačno, vedro, sa osmehom na licu, prijatelji ste na susret pogleda i dve tri razmenjene reči.

Tebe će začuditi bliskost koja ti se nudi, a mi ćemo ti, ne razmišljajući zašto, ponuditi gostoprimstvo kao da nam stari prijatelj dolazi nakon dužeg vremena u goste. Izgleda da se u mentalitetu srpskog naroda „stranstvenost“ posmatra kao najveća ljudska bol koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i iz svakoga crpi samo dobrotu, toplinu i lepotu. U ovom gradu niko se ne oseća strancem. Ovo je grad za sve ljude- grad BEOGRAD .