Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije

Sednicom Koordinacije veća nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije, izložbenim štandovima s nacionalnom kuhinjom i rukotvorinama i kulturno-umetničkim programom, u Boboti je 14.maja obeležen Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. 

Predsednica Koordinacije je predstavnica mađarske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji Rozalija Jakumetović. Rekla je da u Vukovarsko-sremskoj županiji žive pripadnici 22 nacionalne manjine, a najveći problem je nedostatak finansijskih sredstava. 

“S više finansijskih sredstava mogli bi unaprediti naše školstvo što je nama, nacionalnim manjinama, najvažnije jer kroz škole možemo negovati naš jezik, pismo, običaje i tradiciju”, kazala je Jakumetović.

Izložbene štandove nacionalnih manjina, ispred pravoslavne crkve u Boboti, obišao je i župan Božo Galić, koji je u izjavi medijima rekao da u ukupnom stanovništvu županije nacionalne manjine čine 21 odsto. Istakao je dobru saradnju Vukovarsko-sremske županije s Koordinacijom veća nacionalnih manjina.  

Domaćin obeležavanja Dana nacionalnih manjina u Boboti bilo je Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije, čiji je predsednik Svetislav Mikerević. Prema rečima predsednika Veća srpske nacionalne manjine Svetislava Mikerevića, iako Srbi u županiji čine 15 odsto stanovništva još nisu ostvarili svoja osnovna prava, poput prava na jezik i pismo.

“Osporava nam se pravo na dvojezične table u Vukovaru i ne dozvoljava nam se registracija škola na srpskom jeziku. Očekujem da će u narednom periodu prevladati razum i da će doći do razgovora i dogovora da se konačno počnu poštovati zakoni koji definišu naša prava”, poručio je Mikerević.

 

 

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 150
Ukupan broj poseta: 792622