Komemoracija za žrtve fašizma u Dudiku

U organizaciji Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije, u Vukovaru je u subotu 13. maja na spomen-obeležju Dudik održan komemorativni skup na kome je 28 delegacija iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske položilo vence ispred spomenika žrtvama ovog stratišta.

Ovom manifestacijom obeležena je 72. godišnjica pobede nad fašizmom i 76. godina od početka krvavog pira u kome je na ovom mestu, u periodu od 1941. do 1943. godine, streljano 455 osoba većinom civila, od kojih 384 iz Srbije, 71 iz Hrvatske i dve iz Bosne i Hercegovine.

“Mi pokušavamo našim sugrađanima i mladim naraštajima da kažemo kako je ideja antifašizma univerzalna i da se za tu ideju vredi, treba i mora boriti te da je to garancija da će buduća pokolenja bolje živeti. Ovu i slične manifestacije radimo pod imenom “Sećanje na žrtve Dudika” , a sećanja na njih moraju biti trajna, kontinuirana i moramo ih prenositi sa kolena na koleno”, rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i organizator ove manifestacije.

Nakon održanog komemorativnog skupa na Dudiku, program je nastavljen u restoranu Mornar svečanom akademijom na kojoj je na temu “Antifašizam- ideja za bolju budućnost” govorio Srđan Sekulić predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Trpinja i direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar.

“Ideja fašizma je u Hrvatskoj danas u ekspanziji za razliku od ideje antifašizma koja je zapisana u Hrvatskom Ustavu, ali je mrtvo slovo na papiru i ne primenjuje se u praksi. Nosioci antifašističke ideje su danas starije generacije koje su stasavale tokom Drugog  svetskog rata i nakon njega, pripadnici srpskog naroda i retki nezavisni intelektualci. Kada to uzmemo u obzir evidentno je da antifašizam u Hrvatskoj nema neku izglednu budućnost jer starije generacije iščezavaju, Srba je sve manje a intelektualci nemaju iza sebe dovoljnu podršku uz koju bi mogli da učine adekvatne promene u društvenim strukturama u Hrvatskoj” , rekao je Sekulić.

Tokom rata 90-tih godina Spomen kompleks “Dudik” je u potpunosti devastiran, a obnova je započeta 2015.godine. U prvoj fazi je pet vrhova kupola presvučeno bakrenim limom, a planirane su još dve faze u kojima će biti obnovljeni kameni delovi kupola i infrastruktura prilaza ovom spomen-obeležju.