Gradsko veće Vukovara održalo je poslednju sednicu u ovom sazivu, na kojoj je većinom glasova usvojena Odluka o davanju saglasnosti trgovačkom društvu Komunalac za upravljanje još jednim reciklažnim dvorištem. Odluka je doneta sa 11 glasova za, jednim protiv i pet suzdržanih.

Većnici SDP-a i SDSS-a imali su primedbe na lokaciju reciklažnog dvorišta, posebno Klub većnika SDSS-a, čiji je predsednik Dejan Drakulić istakao da će reciklažno dvorište biti smešteno u neposrednoj blizini centra Borova naselja. Osvrnuo se i na ton današnje sednice i odnos vladajućih prema opoziciji, zbog čega je i odluka Kluba većnika SDSS-a bila da ostanu suzdržani kod donošenja ove odluke.

“Mi zastupamo građane i nastupamo u njihovo ime te zaslužujemo odgovor bez nervoze i povišenih tonova” rekao je Drakulić.

Reč je o projektu ukupne vrednosti oko 2,5 miliona kuna, a reciklažno dvorište bi trebalo biti izgrađeno u prostoru Vukovarske privredne zone, na površini od 1.500 kvadratnih metara, pojasnio je pročelnik Upravnog odeljenja za komunalnu privredu, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović. Istakao je da u Vukovarskoj privrednoj zoni koja je u vlasništvu grada imaju svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.

“Grad Vukovar poseduje građevinsku dozvolu i do kraja leta projekat bi trebao da krene u realizaciju” naveo je Martinović.

Dodao je i kako je izgradnja drugog reciklažnog dvorišta zakonska obaveza, budući da grad Vukovar sa svojih 28 hiljada stanovnika mora imati dva reciklažna dvorišta. Istakao je i kako će se u reciklažnom dvorištu zbrinjavati 42 vrste otpada, na zakonom propisa n i ekološki prihvatljiv način.

Jednoglasno je doneta Odluka o davanju saglasnosti za provođenje ulaganja „Sanacija pešačkih staza u prigradskom naselju Lipovača”. Na ovaj način Grad Vukovar moći će se prijaviti na konkurs kojim bi se moglo ostvariti sufinanciranje od oko 2 miliona kuna u tu svrhu.

Sednici Gradskog ve� �a prethodio je aktuelni sat gradonačelnika, na kojem su većnici postavljali pitanja.

Većnica Mirjana Semenić – Rutko iz stranke Bandić Milan 365 pitala je da li su čelni ljudi grada upoznati s dugom koji Republika Hrvatska ima prema firmi Borovo. Zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako nisu upoznati s tim te kako su u više navrata napominjali da je komunikacija s upravom Borova bila izrazito loša. Takođe, izrazio je negodovanje zbog zatvaranja najstarije prodavnice Borova u centru Borova naselja. Istakao je kako je potrebno da država povuče konkretne poteze, a dosadašnje mere nazvao gašenjem požara.

SDP-ov većnik Darko Buljan pitao je zašto gradska firma Komunalac nije smanjila cenu odvoza komunalnog otpada, u skladu sa smanjenjem PDV-a od 1. januara ove godine. Direktor Komunalca Igor Štrangarević objasnio je kako je Gradsko veće donelo odluku da se po nosiocu domaćinstva odvoz naplaćuje 16 kuna plus osam kuna po svakom članu te da Komunalac cene nije menjao ni kada je PDV bio viši, navodeći dve glavne stavke kojima se rukovode, a to je cena goriva i broj zaposlenih koje su se tokom godina povećale.

Pročelnica Upravnog odeljenja za kulturu i turizam grada Vukovara Marina Sekulić najavila je na aktuelnom satu gradonačelnika, odgovarajući na pitanje predsednika Gradskog veća Igora Gavrića, da će od iduće sedmice, preko Turističke zajednice Grada Vukovara, u prodaju biti pušteno još hiljadu ulaznica za svečanu Sinjsku alku, koja će se u gradu na Dunavu održati 6. maja. Do kraja sedmice karte se mogu kupiti i putem online prodaje na platformi discover.hr.