Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Godišnja skupština borovske Prosvjete

Protekla godina u radu borovske Prosvjete bila je u znaku književnih tribina i večeri, likovnih izložbi te učešća na smotrama recitatora i literaraca, rečeno je na godišnjoj, izveštajnoj skupštini pododbora.

Predsednica borovske Prosvjete Sretenka Čaović zadovoljna je aktivnostima realizovanim u protekloj godini, uprkos finansijskim poteškoćama i otežanom radu biblioteke, koja već godinu dana nema zaposlenog bibliotekara. Inače, biblioteka pododbora, koja je prerasla u mesnu biblioteku, danas ima preko 8.000 naslova.

– Prošle godine smo odradili sve planirano. Posebno je bila posećena književna tribina povodom 100-godišnjice smrti Petra Kočića. Zadovoljni smo i učešćem na Susretima na Baniji. Dva dana bili smo gosti pododbora Mali Gradac, gde smo na književnoj večeri predstavili našu izdavačku delatnost, knjige koje smo štampali u poslednjih nekoliko godina, učestvovali na likovnoj koloniji i prisustvovali jednom lepom druženju – ističe predsednica borovske Prosvjete.

Ove godine borovska Prosvjeta organizovala je dva programa, Svetosavsku akademiju i nedavno književno veče, prvi zajednički program koji su realizovali u saradnji sa Zavičajnim udruženjem Srba Ozrena i Posavine, uz predstavljanje stvaralaštva književnika iz Republike Srpske i ovdašnjih pesnika. Centralni programi ove godine, najavila je Čaovićeva, biće književne tribine o Milutinu Bojiću i Vladislavu Petkoviću Disu, koje će biti održane ovog leta, u okviru opštinske manifestacije “Dani Borova”.

– U septembru planiramo književno veče posvećeno Vladanu Desnici. Učestvovaćemo i na smotrama recitatora i literaraca koje se održavaju kao pretprogrami Prosvjetinih “Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema”. Organizovaćemo i pesničke večeri i likovne izložbe – kaže Čaovićeva.

Na rad borovske Prosvjete osvrnuo se u izjavi za Radio Borovo i predsednik Veća srpske nacionalne manjine i član pododbora Dušan Latas, ističući dobru saradnju borovskog pododbora i tamburaške sekcije KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova, čiji je voditelj.

Član Predsedništva pododbora Borovo Aleksandar Bjelovuk smatra da bi se u rad društva trebali uključiti i mlađi članovi. Uputio je poziv, pre svega umetnicima i ljudima srednje generacije, da se uključe u rad društva.

Na godišnjoj skupštini borovske Prosvjete, pored izveštaja o radu u prošloj, usvojen je i plan rada za ovu godinu te finansijski plan težak 60 hiljada kuna, od čega je 12 hiljada kuna redovna godišnja dotacija opštine Borovo. Ostalo su sredstva koja se pododboru uplaćuju iz centrale u Zagrebu, za programe podržane od strane Saveta za nacionalne manjine i sredstva od uplate članarine.

Borovska Prosvjeta je sa 100-ak članova, treći po veličini pododbor u Hrvatskoj, posle Zagreba i Rijeke.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 282
Ukupan broj poseta: 1161069

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr