Ovogodišnje 22. lutkarsko proleće u županiji Vukovarsko-sremskoj – Vukovarsko lutkarsko proleće biće održano od 3. do 8. aprila.

Svečano otvaranje manifestacije biće u Drenovcima u ponedeljak, 3. aprila u Domu kulture s početkom u 12 časova, a svečanost otvaranja za Grad Vukovar istog dana u Hrvatskom domu u Vukovaru u 18 časova.

U programu ovogodišnje manifestacije učestvovaće 20 lutkarskih pozorišta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije.

U šest festivalskih dana biće odigrano 105 lutkarskih pozorišnih predstava u pet gradova županije (Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Iloku i Otoku), u 19 opština i 7 mesta u županiji te u Dečjem SOS selu u Ladimirevcima.

Vukovarsko-sremska županija poklanja dve predstave mestu Svinjarevci. U Orašju u Bosni i Hercegovini biće odigrano pet predstava, navode organizatori.

Tokom Lutkarskog proleća u Vukovaru, gradu domaćinu, održaće se niz radionica i seminara za decu i prosvetne radnike iz osnovnih i srednjih škola.

Predviđene su i dve izložbe, a centralni događaj održaće se u Gradskom muzeju Vukovar, gde će se dodeliti priznanja „Zvonko Festini“ u oblasti lutkarske umetnosti.

U sklopu lutkarskog proleća biće održan i Drugi susret književnika za decu i mlade. Svečano otvaranje je u Rodnoj kući Ivana Kozarca u Vinkovcima, a književnici će gostovati i u školama i knjižnicama u Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Otoku.