Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Regeneracija malih gradova na ratom pogođenim područjima

U Vukovaru su danas predstavljeni rezultati dva projekta, Tehničke pomoći Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije u pripremi Programa integrisane fizičke, privredne i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima i izrade intervencijskih planova gradova Belog Manastira (uključujući opštinu Darda), Benkovca, Petrinje i Vukovara.

Uz gradonačelnika Ivana Penavu, kao domaćina i pomoćnika ministra rada i penzionog sistema Luku Rajčića, svečano predstavljanje u hotelu “Lav” otvorila je ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Gabrijela Žalac.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prepoznalo je značaj proaktivnog delovanja na negativne trendove, kao što su ograničen razvojni potencijal, siromaštvo i demografski gubitak u područjima Republike Hrvatske koja zaostaju u razvoju za ostatkom Hrvatske te je odabrano pet pilot područja za testiranje novog pristupa i početak procesa decentralizacije – izjavila je ministarka Žalac.

Istakla je da su gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i opština Darda dobili priliku učestvovati u Programu kao pilot područja, a maksimalna predviđena alokacija po gradu iznosi oko 23 miliona evra iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Evropskog socijalnog fonda.

Ministarka Žalac uručila je četiri odluke o prihvaćanju intervencijskih planova gradovima, dok je Odluka o prihvaćanju Intervencijskog plana Grada Knina uručena u septembru 2016. godine, s obzirom na to da je Grad Knin bio izabran za pilot područje koje je poslužilo kao primer za izradu ostalih intervencijskih planova.

– Grad Vukovar sredstvima iz paketa ovih mera planira finansirati niz aktivnosti, od ulaganja u privredu i zapošljavanje, odnosno otvaranja novih radnih mesta i izravne pomoći privrednicima na području grada Vukovara, za šta je planirano 25 miliona kuna, do obnove Radničkog doma u Borovu-naselju i hotela “Dunav”. Planiramo i izgradnju nove Ekonomske škole, revitalizaciju Park šume “Adica” i još niza manjih objekata iz područja infrastrukture, kojima ćemo u velikoj meri promeniti izgled grada. Gradska tržnica je projekat kojim ćemo započeti i, nadam se, već za mesec dana povući sredstva, a koji će se finansirati putem EU fondova, odnosno iz ovog paketa mera – rekao je Penava.

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 126
Ukupan broj poseta: 791305