Nazovite nas: +385 (0)60 338 338

Predstavljena monografija “Ivanci-selo kojeg više nema”

U okviru programa “SKC sredom” u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru predstavljena je monografija “Ivanci – selo kojeg više nema”, autora Slavka Kosanovića. Ivanci su selo koje su početkom dvadesetih godina prošlog veka naselili solunski dobrovoljci, a nalazilo se nedaleko od Ilače i Tovarnika. Tokom Drugog svetskog rata selo je potpuno spaljeno i uništeno, a stanovništvo koje je tada proterano, nikada se više nije vratilo na svoja ognjišta.

“Za mene kao i za sve potomke Ivančana izlazak ove knjige je veliki događaj. Na tom području, u selu, stradali su naši preci, očevi, dedovi, rodbina, prijatelji i sećanje na te ljude je veliko zadovoljstvo za sve Ivančane koji su još živi. Mi smo još 80-tih godina počeli prikupljati svedočenja kada je bilo dosta živih Ivančana. Naša želja je bila da od tih ljudi dobijemo što više podataka kako bi knjiga bila verodostojna”, kaže Kosanović.

Ivanci su imali stotinjak kuća i više od 400 stanovnika. Početkom Drugog svetskog rata mlađi meštani priključili su se Narodnooslobodilačkoj borbi tako da je selo dalo stotinjak boraca, od kojih je polovina izginula. Međštani koji su ostali u selu aktivno su pomagali narodno-oslobodilački pokret, zbog čega su 30. novembra 1943. godine Nemci i ustaše potpuno razrušili i spalili celo selo, a preživelo stanovništvo proterali. Potomci Ivančana organizovani u udruženje žele da obnove spomenik koji je 1991. godine porušen. Ostao je samo betonski kostur grobnice, a mramorne ploče na kojoj su bila ispisana imena žrtava nema.

“Cilj nam je da obnovimo spomenik na spomen-grobnici, tamo gde su sahranjene 73 žrtve, da postavimo spomen-obeležje i napišemo imena streljanih, ali i imena Ivančana koji su poginuli tokom Drugog svetskog rata , a za čije se grobove uopšte ne zna gde su jer su izginuli po Bosni, Crnoj Gori…”, kaže Kosanović. Pored autora o knjizi su govorili protojerej-stavrofor Đorđe Volarević, penzionisani paroh šidski i profesor doktor Slobodan Tomić iz Beograda, koji je poreklom iz Šidskih Banovaca. Knjiga “Ivanci- selo kojeg više nema” biće predstavljena u još nekoliko mesta na ovom području, a sav prihod od prodaje knjige namenjen je obnovi spomenika stradalim Ivančanima.

RAPSODIJA d.o.o. - RADIO BOROVO
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
tel/fax: +385 60 338 338.
tel: +385 32 439 004,
marketing@radio-borovo.hr

top-logo-radio-borovo-respo

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 9
Današnje posete: 345
Ukupan broj poseta: 791524