Već šestu godinu zaredom na bazenima Lenije u Vinkovcima se provodi projekat obuke neplivača i usavršavanja plivanja pod nazivom „Naučimo plivati – škola plivanja“. Projekat je namenjen svim učenicima osnovnih škola s područja Vukovarsko sremske županije.

Projekat nudi tri programa obuke plivanja – obuka neplivača, korektivno plivanje i obuka leđne tehnike plivanja. Obuka plivanja se provodi prema plivačkom programu Vinkovačkog plivačkog kluba pod nazivom „Plan i obuka neplivača za učenike od 6 do 14 godina“ koji je verifikovan od strane Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta (MZOS) i zadovoljava sve pedagoške i metodičke kriterijume. Program se provodi kroz 16 školskih sati obuke – 8 dolazaka po 2 školska sata, a sadrži i plivačke igre u vodi uz koje deca uče na zabavan i kreativan način.

Osnovni ciljevi projekta su savladavanje i unapređenje plivačkih veština uz visok nivo zadovoljstva i sigurnost dece u vodi.

Zbog velikog broja prijavljenih polaznika, projekat se provodi u dva ciklusa. Prvi ciklus je započeo 25. februara ove godine, a planirano provođenje aktivnosti je do 22. aprila ove godinu. U 1. ciklusu učestvuju učenici iz 21 osnovne i 10 područnih škola s područja naše županije. Više od 670 učenika dolazi iz Korođa, Tordinaca, Jarmine, Bošnjaka, Retkovaca, Andrijaševaca, Županje, Privlake, Otoka, Štitara, Ivankova, Tovarnika, Komletinaca, Markušice, Lipovca, Nijemaca, Starih Mikanovaca, Vođinaca, Soljana i Vrbanje.

Drugi ciklus započeće krajem aprila, a završiti sredinom juna. U toku su prijave učenika za drugi ciklus a trenutno se iz preostalih 18 osnovnih škola prijavilo više od 400 učenika.