19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Brankovo veče pod brezama Pačetina

3 min read

U organizaciji pačetinskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” u Pačetinu je u sredu, 8. februara održan program “Brankovo veče pod brezama Pačetina”. Program je posvećen pesniku, lekaru i humanisti Branku B. Kovačeviću, koji je rođen u Pačetinu 1952.godine, a umro 2002. godine u Budvi.

Prošle godine u centru mesta otkrivena je Brankova spomen-bista , rad vajara Borisa Staparca, a program “Brankovo veče pod brezama Pačetina” održava se na pesnikov rođendan 8. februara, rekao je u izjavi za Radio Borovo predsednik pačetinske Prosvjete Petar Musić.

Ovogodišnji program otpočeo je polaganjem venca ispred pesnikove spomen-biste u centru mesta, uz prigodan recital. Pesme Branka B. Kovačevića “Arsenije”, “Studenica” i ” Kosovo” recitovale su Milica Novaković, Teodora Gluvaković i Ana Nudić. Potom je u mesnom Domu kulture održano pesničko veče, uz učešće pesnika s našeg područja. U programu su učestvovali pesnici Gordana Pavić iz Dalja, Ljubinka Arambašić, Dragoljub Vojnović i Miodrag Nedeljković iz Bobote, Branislava Maričić i Branislav Maksimović iz Trpinje, Miroslav Ilić iz Bilja, Milenko Vasiljević iz Osijeka i Mara Jurković iz Tenje. Pesnik Miodrag Nedeljković iz Bobote autor je dramskog dijaloga, koji nas je kroz zamišljeni intervju upoznao sa životom pesnika, vođenog od strane mladih glumaca pačetinskog Dramskog ansambla, Nataše Kraljić i Mihajla Hadžića u ulogama novinarke i pesnika.

Branko B. Kovačević rođen je 8. februara 1952.godine u Pačetinu. Školovao se u Vukovaru, gde je završio Gimnaziju i u Novom Sadu, gradu u kojem je završio Medicinski fakultet i specijalizaciju. Radio je u Vukovaru, Novom Sadu i Budvi. U Vukovaru je živeo do 1999. godine, a potom se preselio u Budvu gde je, posle duge i teške bolesti, umro 2002. godine. Deset godina nakon njegove smrti, 2012. godine, njegovi posmrtni ostaci preneti su u rodni Pačetin.

Dobitnik je nekoliko književnih nagrada, nagrada grada Subotice “Zlatni prsten” i “Panonski galeb”, nagrade grada Vučitrna “Gligorije Elezović” i nagrade beogradskih Večernjih novosti “Milan Lalić”. Njegovu poeziju obeležavaju lirski i rodoljubni motivi. Pisao je o ravnici, prirodi, rekama, voću, ali i o stradanju srpskog naroda. Objavio je knjige stihova; “Zanos mladice”, “Traži me majko u slobodi ptice”, “Uz Dunav na ušću Vuke”, “Kad voćka zapupi”, “Mnogostradalni rod naš srpski”, “Tamnina”, “Trn u osmehu”.

Pesničko veče u Pačetinu, koje je vodio Slobodan Nešić, uveličala je svojim nastupom i Muška pevačka grupa Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović – Zmaj” iz Bijelog Brda. 

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.