19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoreni 19. Dani kulture Srba

4 min read

20161127_191943

Sinoć su u Domu kulture u Bršadinu svečano otvoreni 19. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Nakon Smotre recitatora i Smotre literarnog stvaralaštva, koje su održane 24. i 25. maja u Borovu i Bršadinu, kao pretprogrami ove manifestacije, ovogodišnji Dani kulture Srba imaće pet programskih dana, a biće održani u periodu od 27. novembra do 17. decembra.
 
Domaćin sinoćnjeg programa bio je Prosvjetin pododbor u Bršadinu. Ovu manifestaciju, u organizaciji Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora sa sedištem u Vukovaru, zvanično je otvorio generalni sekretar Prosvjete Srdjan Tatić, naglasivši kako je reč o o najstarijoj manifestaciji na nivou društva, s najviše programskih dana i učesnika.
 
“Cilj ove manifestacije je prikazati jednogodišnji rad Prosvjetinih pododbora na našem području kojih je 19, od ukupno 51 pododbora na nivou društva. Prosvjeta kroz svoje programske ciljeve radi na tome da se sačuva nacionalni, kulturni i jezički identitet Srba u Republici Hrvatskoj, pa tako i kroz Koordinacioni odbor u Vukovaru. Želim da se naši pododbori omasove, kako članstvom tako i novim i kvalitetnijim programskim sadržajima” rekao je u izjavi medijima Srđan Tatić.
 
U programu svečanog otvaranja manifestacije u Bršadinu učestvovali su: predsednik Prosvjetinog pododbora Bijelo Brdo Slobodan Nešić, koji je recitovao pesmu “Pijanstvo” Vladana Petkovića – Disa i mladi recitatori Vladan Smiljanić iz Osnovne škole Bršadin i Olja Kikanović iz Osnovne škole Dalj, koji su na Smotri recitatora u Borovu osvojili prvo i drugo mesto, u konkurenciji učenika osnovnih škola, a predstavili su se pesmama “Vašar u Topoli” Dobrice Erića i “Imena” Miroslava Antića. Učestvovali su i Plesna grupa “Venera” iz Vukovara, Vokalno – instrumentalni Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, Muška pevačka grupa SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda i i Kulturno-umetničko društvo “Vaso Đurđević” iz Bršadina.

20161127_193617
 
Predsednik Koordinacionog odbora SKD “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda uručio je učesnicima programa zahvalnice i prigodne darove.
 
Posetioci sinoćnjeg programa imali su priliku i da razgledaju 3. izložbu fotografija fotografa-amatera, u organizaciji pododbora Bršadin, koja je u bršadinskom Domu kulture otvorena 19. novembra.
 
Nakon svečanog otvaranja manifestacije u Bršadinu, Prosvjetin pododbor u Jagodnjaku biće 3. decembra domaćin Dramske večeri, uz učešće Dramskog ansambla iz Pačetina. U Trpinji će 4. decembra biti održan Susret folklornih društava, u Osijeku 7. decembra Susret pesnika, a poslednji program manifestacije i svečano zatvaranje biće upriličeni u Vukovaru 17. decembra.
 
Podsetimo, manifestaciju je pokrenuo i sve do svoje smrti uspešno organizovao Branimir Kurucić, dugogodišnji predsednik KUD-a “Sloga” i Prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem iz Vukovara. Po osnivaču manifestacije nazvana je i nagrada, koja će ovogodišnjem laureatu biti uručena na svečanom zatvaranju manifestacije 17. decembra u Vukovaru. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.