19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Obeležen Dan opštine Negoslavci

4 min read

20160825_133311

Svečanom sednicom Opštinskog veća u Negoslavcima je juče obeležen Dan te opštine – 28. avgust. Načelnik Dušan Jeckov podsetio je tom prilikom na dosadašnje aktivnosti i predstavio planove za budući rad. Kao najznačajniji projekat, kojem se pristupilo u 2016.godini, istakao je izradu Strategije razvoja opštine Negoslavci za period do 2020.godine, čiji je cilj definisati razvojne strateške pravce i stvoriti preduslove za daljnji razvoj opštine i otvaranje novih radnih mesta.

“Sredstva smo osigurali kroz Program ruralnog razvoja, meru 7.1.1. u ukupnom iznosu od 93.750 kuna. Tim dokumentom želimo da se fokusiramo na projekte koji omogućavaju zapošljavanje ljudi. Među najvažnijim projektima je izgradnja energetskog postrojenja na biomasu, uz koji su vezani planovi za stakleničku proizvodnju povrća, odnosno izgradnju sušare za lekovito i aromatično bilje. Mi smo područje gde je poljoprivreda primarna delatnost. Naša želja je da kroz ovaj projekat zaposlimo određen broj ljudi. To je jedina šansa da ih zadržimo na ovom području” ističe SDSS-ov načelnik.

Od infrastrukturnih projekata, Jeckov je izdvojio izradu projektne dokumentacije za kanalizaciju. “U novembru treba da bude gotova građevinska dozvola. Planiramo i uređenje centra mesta, pešačkih staza, nerazvrstanih cesta, parohijski dom i LED rasvetu, uvođenje širokopojasnog internteta … Poseban akcenat stavljamo na mlade i našu decu” rekao je, između ostalog, načelnik Jeckov.

20160825_131837

Pored predstavnika lokalne samouprave, sednici su prisustvovali i vukovarsko-sremski župan Božo Galić i njegovi zamenici Željko Cirba i Đorđe Ćurčić, zamenici osječko-baranjskog i sisačko-moslavačkog župana iz redova srpske manjine – Jovan Jelić i Bogdan Rkman, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, potpredsednik SDSS-a Mile Horvat, kao i predstavnici prijateljskih opština iz Srbije – opštine Temerin, koja je s Negoslavcima uspešno provela prekogranični IPA projekat Mreže preduzetničkih centara, u sklopu kojeg je u tom mestu otvoren Projekt centar i zaposlene dve mlade, visokoobrazovane osobe, kao i opštine Sremska Mitrovica i Mesne zajednice Kukujevci u opštini Šid.

Potpredsednik SDSS-a Mile Horvat i kandidat te stranke za saborskog zastupnika srpske manjine u 12. izbornoj jedinici, založio se na svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci, povodom Dana te opštine, za jačanje lokalne samouprave, u svetlu najavljene nove upravno- teritorijalne organizacije Hrvatske. Horvat smatra da bi u slučaju ukidanja ili spajanja manjih opština, prve na udaru bile opštine sa srpskom većinom, koje su među najnerazvijenijima u Republici Hrvatskoj.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u opštini Negoslavci žive 1463 stanovnika.

Opština Negoslavci kao svoj dan proslavlja 28. avgust, kada je i hramovna i mesna slava – Velika Gospojina, tako da se svečana sednica povodom Dana opštine održava već tradicionalno nekoliko dana pre negoslavačkog kirbaja. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.